<
image
Posted by Admin in Škola fudbala

Вести: Педагошки рад са спортистима узраста од 7 до 8 година

Психомоторне карактеристике

Деца у овом узрасту су веома активна и често ће трчати наоколо док имају снаге за то. Центар гравитације је нешто виши па се деца могу чешће саплитати што не значи да су неспретна. Кардиоваскуларни ситем је мање ефикасан него код одраслих – број откуцаја срца у минути брже се повећава и спорије враћа на нормалан ниво. Скелетни систем расте, епифизне хрскавице су близу зглобова, па треба бити опрезан јер су могуће повреде на тим подручјима. Систем терморегулације је мање ефикасан него код одраслих особа тако да унутрашња температура тела брже расте и спорије опада код деце.


Когнитивне карактеристике

Деца у овом узрасту могу да изводе једноставне задатке уз једноставне инструкције и показују ограничене способности да обављају више задатака истовремено. Најчешће је потребна визуелна демонстрација као помоћ у бољем разумевању задатка. Једноставан задатак – контрола лопте у кретању захтев
већину њихове пажње што оставља мало простора за доношење тактичких одлука. Често се дешава да деца у игри не маре за границе терена и настављају да јуре за лоптом и када она изађе ван терена. Показују ограничено разумевање уложеног труда који поистовећују са спортским наступом у смислу трудио сам се много = добро сам играо, што наравно не мора да одсликава стваран квалитет наступа.


Психосоцијалне карактеристике

Социјални развој деце у овом узрасту често је ограничен на најбољег друга/другарицу и многи се почињу прилагођавати на социјалне интеракције у школи. Из тог разлога тренер треба да бира активности које подстичу позитивну социјалну интеракцију и укључују све чланове екипе. Деца овог узраста осећају велику потребу за одобравањем одраслих (родитеља, учитеља, тренера) и воле да показују индивидуалне способности. Имају јако изражену жељу да буду прихваћени у друштву – желе да их сви воле! Психолошки су врло осетљиви и негативни коментари им представљају велики терет (нарочито од стране тренера). Тимски идентитет је ограничен; "играм у тиму тренера Саше" или "играм у Полетарцу".